dijous, 11 d’octubre del 2018

10000 passes a Banyuls






Un torn a l'aquarium del Biodiversarium qu'es un aquarium mediterranèu. Dedins i trobaretz solament des bèstias que podètz trobar dins l'aiga que i a en fàcia. Pas de làmias grossassas, pas de peisses exotics mirgalhats, non, solament la fauna del país. E tant melhor ! Las installacions son polidas, los aquariums son plan cranes, las explicacions son claras per poder reconéisser los peisses dins l'aiga e mai per de mond coma ieu que i comprenon pas res.
I a tanben un tipe jove que fa d'animacions per explicar las causas al mond o per respondre a las questions.



Aqueste aquarium es restacat a un laboratòri de recèrca universitària e se vòl un endrech de difusion, de vulgarizacion de la recèrca scientifica. Vesèm las installacions e explican l'interès de sas recèrcas.


Lo Biodiversarium, aquò's doas causas: l'aquarium, crane, que ne venèm de parlar per la partida maritima e i a tanben una partida terrestra, lo jardin mediterranèu. E ben pecaire! Rai, i anèrem pas a la bona epòca, i anèrem aprèp la secada de l'estiu doncas, de flors, ne podiam pas aver, e la femna de l'acuèlh, plan aimabla, nos o diguèt plan qu'èra una epòca rufa per la vegetacion. Rai. Mas dona quand meme l'impression aquel paure jardin d'èsser abandonat e que i fan pas grand causa... Tant vesiam ben la recèrca scientifica e l'activitat ligada a l'aquarium, qu'aquí, pecaire, avèm pas ben comprés.

Pasmens, la causa bona d'aquel jardin, es la partida pels escolans : de pèças bèlas e renovadas amb tot plen d'activitats e de bestiòtas de descubrir. 





Vaquí una estructura bicefala un pauc bancala mas ben interessanta malgrat tot. 

Banyuls, i tornarai per crompar de vinagre e per visitar lo musèu Maillol qu'aguèrem pas temps d'o far lo còp passat ! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Mercé :)