divendres, 29 de setembre del 2006

Òbra de Joinessa

Vakí un text qu'escriguèri jos la menaça per mos estudis, èra en 2000.

A la discotèca


Aquesta nuèch serà terribla! Mon fraire me mena a la discotèca! Anam al Nit, la melhora del canton, ont i a de filhas polidas e un fum de musicas. Espèri que nos daissaràn passar qu’ai pas l’atge de m’anar embriagar. Pas de lagui, mon fraire e sos amics son d’acostumats.

Matiàs, un amic de mon fraire, se regala de me far biscar. Me ditz qu’aquí las filhas an de raubas cortetas e lo fuòc al cuol, e quand van al cagador, es pas per cagar. Me carpinha sus ma pubertat., s’ai lo “material” per anar veire las filhas… De tot biais, m’an dich que al Nit, i a de que beure e de que manjar per aver la santat. Espèri que serai pas tròp crebat.

Doas oras del matin. Ai enveja de desgobilhar. M’an balhat una potinga, pel mal de cap, que m’an dich. E mesclat amb de oisqui-iranja, de qué dona? Espèri. Fau tapissariá coma se ditz… Es pas uèi que lo perdrai. Fa pas res. Almens ai ma botelha de JB.

Vesi mon fraire, es un pauc fosc, deu èstre lo jòc de lums. Es a calinhar una pof cubèrta de pinturas. Matiàs m’a dich qu’anam partir, “qu’aqueste ser es mòrt, i a pas brica d’ambient”. Lo Matiàs tanpauc es pas gaire clar!

Lo parcatge. D’èr fresc. Mas cal dintrar. 25 quilomètres d’aquela rota. Mon fraire aviá lo carri. Cap a l’ostal!

Matiàs me fa cagar! “As furat? As furat? Te podràs totjorn faire la dama blanca qu’espèra los menaires ibronhas!” De qu’es aquela istòria? Se ditz qu’es una femna qu’espèra los carris, los arrèsta, dintra dedins e se buta a cridar al viratge d’aprèp lo pont; son carri seriá sortit de la rota…. Conariás de vièlhs e d’ibronhasses!

Ai lo cap que me dòl. Se vei pas gaire la rota. Tornarmai aquela enveja de racar. O disi a mon fraire. El s’espeta de rire dempuèi que siam partits. Lo pont. I es pas aquela femna. O sabiái qu’èra pas uèi qu’o perdrai. Mon fraire a un biais estranh de menar. La rota vira, bolega. Compreni pas. Mon fraire ritz, lo cais grand dubèrt. Se tracha pas pus de la rota. Gausi pas dire quicòm. I a una platana que se sarra, de que nos vòl aquela platana?

Bram del Matiàs.




Per que veguessiatz ma non-evolucion, escriguèri akò per mos estudis, jos la menaça encara un còp. Anatz conclure que sabi parlar sonque de cuol....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Mercé :)