dimarts, 16 de gener del 2007

El Violín

Dijòus, veguèri El Violín, un film de Francisco Vargas Quevedo.
Primièr film dempuèi un brave brieu! Akò fa de ben de tornar al cinèma!

L'ISTÒRIA: (de pas legir se volètz veire lo film)
Primièra scèna: De vilatgeses son torturats e violats per de soldats.
Puòi: un vièlh violonaire, son filh que jòga de la guitarra e son felen mendican en jogant en vila. La nuòch, lo filh va veire d'armas... Comprenèm que i a un trafec de kikòm.
Quand tòrnan al vilatge, los estatjants fugisson que los soldats son akí. Cercan los resistants que lo filh n'es un dels caps.
Lo vilatge es ocupat pels soldats, los abitants se son refugiats dins los bòsques
Problèma: al vilatge, dins lo camp de milh del vièlh, las municions per las armas de la resistència son enterradas ... Sens municion, pas de lucha armada possibla...Lo vièlh violonaire decidís d'anar al vilatge per poder metre dins la caissa del violon d'unas cartochas... Mas los militaris li gardan lo violon. Cada jorn, lo vièlh deu anar jogar de violon al centurion de servici. Sens pas jamai poder recuperar lo seu instrument, ostatge dels soldats. Cada jorn, lo centurion li fa mai fisança... Un jorn, pòt enfin anar al seu camp de milh. Un autre jorn, pòt enfin recuperar son violon. Alara, va a son camp de milh, emplena la caissa del violon, e daissa lo violon enterrat, a la plaça de las municions.... A capitat de recuperar las municions per son filh e sas tropas.
L'endeman, tòrna al camp de milh per recuperar lo seu violon...
Lo violon a desaparegut.
Puòi lo militari li fa, "Zo, jòga-me un kikonet". Lo vièlh rancona, a pas son violon...
"Alara, i a pas de musica uòi? Es daumatge, qu'es jorn de festa!" e lo centurion tòrna son violon al violonaire vièlh...
E akí, arriba una camioneta de l'armada...
ne fan davalar los caps de la resisténcia...
Lo vièlh plega son violon: "Se acabó la música".
Ecran negre.
Lo pichòt mendica e jòga de guitarra, canta una cançon que saluda la resisténcia.
Kand la cançon es acabada, partís sus la rota, guitarra a l'eskina....
DE QUÉ N'AI PENSAT:
Tras que bon.
- Esteticament, es un film fòrça ric e polit. Es en negre e blanc de la debuta a la fin. Akò m'agrada fòrça. Es filmat camera al ponh. Amb de plans gròsses suls visatges e de vistas generalas dels païsatges.
- Un film sens luòc ni data... l'idèa qu'es darrièr tot akò rapòrt a la lucha d'un pòble contra una armada e k'es lo pòble que perd es fòrta.
- La musica: tarrible, se kalkun me pòt faire present de la BO, serà amb plaser :)
- Los actors: son pas de professionals e son tarribles e tarriblament plan dirigits. Lo que fa lo violonaire, es un musician tradicional de la region Tierra Caliente, es vièlh que ne pòt pas mai. E son jòc (de musicaire e de comedian) es plen d'emocion. Un violonaire que li manca un man...
Quand arribèt lo generic de fin, n'aviái pres plen los uèlhs, plen las aurelhas, plen la tèsta...

LA DISCUTIDA AMB LO REALIZATOR
Èra una serada al Diagonal amb, a la fin de la projeccion, una discutida amb lo realisator, Francisco Vargas Quevedo, un jove mexican. Es son primièr film, e lo podèm sonque felicitar.
Entre tot çò que se diguèt, remembrarai:
- los latinoamericans presents dins la sala parlavan de la situacion politica en America del sud e de la sembla-democracia mexicana... e ne parlavan amb plan d'emocion... Los europèus, eles, parlavan de cinèma, d'estetica, de tecnica eça.
- "Prenes una mapa, barras los uèlhs, metes lo det sus la mapa, se tombas pas dins la mar, pòdes èsser segur que tombas dins un endrech ont çò que vesèm dins lo film, arriba cada jorn. Akò's valedor sus una mapa de Mexic, d'America Latina, e de quin país k siá que un pòble i es oprimit".
- Alucinèri d'ausir lo mond, an besonh de saber kin es lo messatge concret del realizator, lo perqué del cossí de la causa. Son fòrça maniquèus lo mond. Pas de messatge, cadun interpreta coma o sentís çò ditz lo realisator. "D'unes me dison, lo pichòt crebarà de fam, lor disi de òc. D'autres me dison que pòt cambiar las causas, e lor disi de òc."
- Kikòm mai que sabiái pas: lo cinema mexican es plan mal distribuit a Mexic!
Es per akò que Francisco Vargas a virar son film dins los festenals e a l'estrangier per aprèp lo poder estrenar a son país!

Alara, se lo Violon jòga per vòstre país, anatz-i, vos regalaretz!





.

5 comentaris:

  1. Super! ai après un fum de causas! Ai una amiga que demora dins Mexic. Una francèsa, fa de cinèma barrutlaire dins lo pais onte distribuis de corts metrages francés.Pareis que te fa aquo dins la carriera. Fan de cafè de gigant per la nuech dins una granda ola. Planton dos linçous sus lei parets. Lei badaires, curios, arriban amé sei cadieras. Puèi la nuech tomba. La pelicula peta. E vaqui, lo cinema nais!!!

    ResponElimina
  2. Un de'querò culturau, e n'i a pas qu'un praube petit comentariòt tot solet pergut !

    Ei per'mor Mela qu'ac a tot dit dejà, o que'n vòu díser hèra sus la natura deu monde qui legen lo blòg e qui i hica comentaris ?

    ResponElimina
  3. soi plan d'acòrdi amb tu quequejaire. pr'aquò s'allegram de legir de causas intelligentas.
    contunha mela! que sem estabosits es per aquò que respondem pas.

    ResponElimina
  4. al A del Quequejaire, respondi un "HUM" francés e gascon...

    ResponElimina

Mercé :)