dilluns, 9 d’octubre del 2006

Lo Pompon de la Pomponeta (1)

La Pomponeta me confla de longa per li donar de devers en occitan. Li diguèri d'escriure un tèxt per setmana pel blòg, aital akò la fa trabalhar. Alara, un còp per setmana, auretz un tèxt de la Pomponeta, akò farà montar lo nivèl del blòg. Vakí, li daissi la paraula:


Bon, primièr, me cal far una mena d'introduccion per vos dire que soi fièra d'aver una cronica sul blòg de Mela, emai se me cal far los devers d'escòla en linha. Ensajarai de far un pauc de filo que la filo es çò que fau melhor aprèp la tarta al citron!
Alara per mercejar Mela, vau dedicar ma primièra cronica a Mela e subretot a una expression qu'arrèsta pas de repapiar: "Un còp fa pas puta".

"Un còp fa pas puta". Mela n'es convençuda. Aquela expression manca pas de me tafurar. Alara..., un còp de qué? S'es un còp de Rivesaltas, auriam dit un còp fa pas bandari. S'es un còp de "poce", auriam dit un còp fa pas la man e çò mesme per los campairòls, un còp de trapar los campairòls fa pas camparolaire.

S'agacham plan la fin de l'expression i podèm trobar un indici. Lo mot puta pòt servir per explicar lo còp, benlèu. Tot lo mond pòt alara espepissar d'un biais teoric, segur, la natura d'aquel còp.

Lo problèma, -que n'i a un- , es que al contrari de l'expression, la definicion de la puta es de fonccionar per còp. Perque las dònas que trepadejan van de còp en còp! Es a dire es pas una continuacion d'un grand còp. Mas es un còp aprèp un còp aprèp un còp, aprèp un còp. La tarificacion es al còp.
Donc l'expression "un còp fa pas puta" foncciona pas!

Per sortir d'aquel problèma (meta)fisic, prepausi de cambiar la natura del còp.
Un còp de se prene en fòto sus una bicicleta fa pas puta perque avèm pas jamai vist una puta se prene la basquet (!!!) en fòto sus un VTT (!!!).
Rassegura-te Mela, pòdes donc contunhar a prene las teunas basquets en fòto. Quaranta còps fan pas puta.

E tenètz-vos fièrs!

2 comentaris:

  1. merce a mela de laissar de plaça a de contribucions que dintran plan dins ton concept.
    es verai qu'aviái pas jamai pensat aital, m'a fach plaser de legir aqueste tèxt.
    espèri que los autres legeires tanben.
    contunha ponponeta de faire tos devers, t'espèri.

    ResponElimina
  2. Ieu l'aimi plan son text a la Pomponeta.

    Per ieu es un pauc d'oxigen sul blòg. De còps que i a, de metre kikòm en linha cada jorn, ai paur de virar en redond. Puèi fa d'oxigen als legeires, ne soi segura...
    Vau demandar a la Marineta una contribucion setmanièra a ela tanben, tè!

    ResponElimina

Mercé :)