dimarts, 10 de maig del 2011

Francesinha


A O Porto, dins totes los bars, snacks o restaurants, veses marcat "francesinha". Los que sabon de qu'es un "francés" en espanhòl comprendràn mon estonament. Pas res de veire! ;)
Dins las causas que deves manjar a O Porto, a part de la merluça e de la sarda, i a las tripas "a la mòda d'O Porto", moè, las tripas, a quina mòda que sián, son de tripas, berk, berk, berk. E i a la francesinha, l'especialitat d'O Porto!


A Francesinha, qu'es aquò? Ben, es un entrepan. Mas un entrepan dels bons,  òu! Tan bon que sabi pas qual a decidit qu'es un dels melhors entrepans del mond. Es un entrepan que te lo cal manjar dins la sièta, lo pòs pas metre dins la saca per lo manjar mai tard, lo pòs pas manjar dins lo tram o en auto, lo pòs pas manjar al burèu quand siás a gastar lo temps sus faceboc. Es un entrepan que quand lo manjas, sabes que siás a lo manjar (èra la frasa filosofica del jorn).
Mas la francesinha, a de qué sembla? E ben a aquò :
Es lo metge que me diguèt de la prene amb de patatas fregidas.

La francesinha, la mangèri dins çò que foguèt ma cantina ont sopavi cada jorn :


lo Cafè Santiago, en fàcia del Colisèu. 
En cercant sus internet, ai legit que fan las francesinhas las melhoras de la ciutat. T'ai un astre ieu!

La Francesinha aquò's doas lescas de pan e, al mitan, molonada de causas.  Vos ai fach una fòto, podètz devinhar de qué i a dedins o anar legir sus Wikipèdia los ingredients.
I a doas causas desconegudas que te fan un gost un pauc estranh e aquí es tot l'encant de la causa. En mai d'aquò as tot lo formatge que fila... tròp, tròp, tròp bon. 
Aprèp, rai, es un pauc caloric, l'acabas ta francesinha e aprèp as pas mai talent. (Enfin, aprèp lo ròt cocacolesc, demòra totjorn de plaça per un bocinon de formatge o un glacet...). Es pas gaire vegetarian tanpauc, mas fa pas res, Dieu inventèt la carn per qu'un portugués inventèsse la francesinha, es marcat dins l'Evangèli segon Mela, de sortir lèu a las edicions IDECO.


E un dels ingredients tras qu'importants de la francesinha es la sauça. E sabètz cossí se ditz "sauça" en portugués?


"O molho".


.

1 comentari:

  1. Digó János10/5/11 8:22

    Hmm... Es a díser qu'una francesa "molha" quora manja una "francesinha"? Es una especialitat culinària afrodisiaca, qué!

    ResponElimina

Mercé :)