dijous, 21 de març de 2013

Manjar al país : l'òli

L'òli, lo crompi a un collèga qu'a d'olivièrs e que pòrta sas olivas a l'excellenta cooperativa de Clarmont. Es un òli plan bon que descubriguèri fa quauques annadas. 





Es un pauc car: dos o tres còps mai car que d'òli made in Spain, mas la qualitat, la pagas ma paura Luceta. Per ara, coma soi pas rica, fau amb doas botelhas d'òli : un òli made in Spain e un òli made in Clarmont segon çò que mangi. Per lubrificar far còire quicòm e qu'arrape pas a ma padela Tefal, meti d'òli espanhòl e quand fau d'ensaladas o de pan alhat, meti d'òli de Clarmont.


Dels olivièrs a la cooperativa al garatge del collèga fins a mon ensalada o mon entrepan, las olivas fan mens de 100km.

Lo prètz : 12€ lo litre, es mens car en cò del collèga productor que a la botiga, en mai d'aquò, quand es la sason, lo collèga me dona totjorn un parelh d'ensaladas, de tomatas o quicòm mai!


Per comparason, l'òli que crompatz a la Jonquera a 15€ lo bidon de 5l, ven d'Andalosia e quand la cargatz dins l'auto, a ja fach un milierat de quilomètres. Ai pas trobat d'articles sus internet sus la qualitat de la cultura oleïcòla andalosa, sabètz quicòm aquí dessús?


L'òli de Clarmont, la podètz crompar en linha, la que m'agrada mai es la Verdala

3 comentaris:

賈尼 ha dit...

12 èuros!! Compreni pas se aquestes prètzes (prèses?) revèrtan vertadierament los còstes dels productors o se ne'n profitan. En Itàlia o en Grècia pòdes crompar d'òli de qualitat granda per la mitat (Itàlia) o lo tèrç (Grècia) d'aquel prètz.

Silvia Berger ha dit...

Em Portugal tambem, é muito melhor e menos caro ;-).

Anònim ha dit...

A anar a la Jonquera, tan val avançar a Espolla o Garriguela, aquí tanben i a de cooperativas e d'òli (catalana) tras que bona !
Christelle