dimarts, 2 de maig del 2006

La vida de Méla a Barcelona (2)

En dejós de la mòstra sus Malèvich, i aviá una mòstra suls païsatges de Catalunya "La Catalunya Païsatge - A la recerca d'un imaginari contemporani". E coma èra a gratis, soi dintrada....

Una mòstra pichoneta mas interessanta. La soscadissa se fa a l'entorn dels païsatges simbolics de Catalonha e çò que son, çò que venon e çò que vendràn. Pausa la question: avèm gardat la lenga, mas e lo nòstre païsatge?.



Una mòstra pichoneta organizada en tres partidas:
- païsatges simbolics: de sètis plan confortables davant dois ecrans bèls de television. Sus l'ecran d'esquèrra, una fòto d'un païsatge simbolic (las ròcas de Montserrat, la Sagrada Familia, etc) que demòra immobil, e, a l'encòp, sus l'ecran de drecha, aquesta foto puèi una foto del meteis endrech amb mai de recuol, pùei una autra fòto amb un autre angle, una autra panoramica... La tòca? Lo païsatge simbolic tal coma los Catalans o pòdon aver dins son imaginari (sus l'ecran de senèstra) e veire çò que i a l'entorn, çò que s'es bastit, çò que los Catalans an daissat que se bastiguèsse a l'entorn del simbòl. Un trabalh interessant de fotografias.
- païsatges desbordats: un cairrat pichon (3x3 metres) amb de panèus de senhalizacion rotièra. Sus cada panèu, una fòto del nòstra païsatge d'uèi (bordilhèrs, centralas, usinas, parkings, etc) acompanhats de dos mots (nom+ adjectiu) per definir (e criticar) aquestre paisatge fotografiat. Tot plen de panèus, dins totas las direccions sus un espaci pichon. Encara un còp, un trabalh que trobèri interessant.
- païsatges recuperats : lo títol o ditz tot. De caissas verdas (pas tant confortables...) per s'assetar davant un ecran de tele ont desfilan de fotos d'un païsatge recuperat: avans aprèp ara.

A la dintrada de la mòstra, coma o fa la Caixa de Catalunya e que son de mond qu'an plan de sòus, te dònan un libròt qu'explica la mòstra ont i a, entre autres, un tièra de questions:

- Hem salvat la llengua. Però, i el paisatge?

- Hem recuperat les nostres institucions. Però, i el món fisic?

- Quina és la imatge contemporània de Catalunya?

- Quins són els trets característics del territori català?

- Quines són les imatges del paisatge humanitzat del segle XXI?

- Quins poden ser els referents per a nous imaginaris col.lectius?

E se la voliatz veire, tròp tard. Acabava lo 1er de Mai.

Pasmens:

Lo sit internet: catpaisatge.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Mercé :)