divendres, 31 de desembre del 2010

Bilbao

Passèri per asard pas luènh de Bilbao. E me diguèri "vau a Bilbao".
Bilbao, sabiái 3 causas dessús: es al país basc, i a lo musèu Guggenheim e aquò rima amb bacalao.

Quand sortiguèri de l'autorota per anar a Bilbao, e ben èri totjorn sus l'autorota. Foguèt un pauc complicat d'arribar al centre. Mas bon, rai. Es pas necessari que vos explique las 45 minutas de vira-vira abans d'arribar a l'objectiu del jorn:
Lo musèu Guggenheim! 
(amb lo tram vèrd que passa dejós)

Faguèri la fòto de pè segur, levat qu'una blonda se venguèt fotre sus MA fòto de pè:

E pensatz plan que volguèri anar visitar lo Museoa! Alara davalèri los escalièrs. Moè, aquí l'arquitècte aviá un pauc fumat e begut de tè que fa rire amb la maire Guggenheim: t'a fach d'escalièrs que davalan en marbre (o una causa semblanta) que quand plòu, te dises que te vas petar lo còl del femur e qu'acabaràs dins un ostal de retirada que pas jamai degun t'i vendrà veire. Mas tombèri pas. Lo problèma a despart de la dintrada a 11€ (soi una rachosa o es normal que trobèsse aquò car?), es que t'i aviá una coassa: 


An pas d'ostal lo mond o qué? E l'avètz remarcat l'escalièr rompe-còldaufemur?

Bon, pas lo temps d'esperar, ai 3 oras de passar a Bilbao, las vau pas passar a esperar jos la pluèja dins un escalièr que me vòl tuar.

Alara me'n vau. E vau pas luènh: vau a l'ofici del torism prene "the turistic map of Bilbao", oè, prenguèri la mapa en anglés, italian e alemand, m'enganèri. 
E me'n vau jos la pluèja, sens parapluèja, dins la Bilbao modèrna. Vos expliqui çò qu'ai comprés: a Bilbao i a una part tota nòva tota modèrna: lo musèu Gogenaim que fa que ara Bilbao existís. Abans Bilbao èra una causa que pas degun i voliá anar far lo torista perque pudissiá, èra lèd, que i aviá tot plen d'industrias. Ara, las industrias i son totjorn mas ara i a lo Musèu Guggenheim. E quauqu'un sap perqué anèt alai lo musèu? De musèus Guggenheim, n'i a 3 dins lo mond, un a Nòva Yòrk, un a Venèsia e un a Bilbao, pas jamai comprès la causida de Bilbao, mas rai. Doncas, i a aquela part modernassa, i a una part "sègle 19" que sembla fòrça l'Eixample barcelonés: l'Ensanche de Bilbao que traversèri per anar a la part Vièlha de la ciutat.

oè, me meti al mitan de la carrièra per far la fòto ieu,  
mankèri de me far espotir per un Bibliobus.

Dins aquela part borgesa de la ciutat, veguèri una causa estranha que semblava un insècte monstruós sortit d'un film oliwodian catastrofista:
e ben es la dintrada dau metro, e tròbi aquò super estilizat, pas gaire discret, mas m'agrada!

Puèi arribèri al centre vièlh ont cerquèri un restaurant "tipic" per manjar "tipic". mangèri de bacalao allal que eles ne dison "pilpil" (mais pas sur mes pompes). Faguèri pas de fòtos que ploviá e i aviá tròp de monde.


Puèi tornèri amb lo tram vèrd, tròp orgulhosa. Bon la vertat: prenguèri lo tram perque ploviá. E que m'agrada de prene lo tram. Dins mon concors de trams, lo de Montpelhièr ganha de lo Bilbao. Levat que lo de Bilbao es bilingue , e lo bilinguisme aquò m'agrada :)

Bilbao es una ciutat que m'agradèt fòrça, e coma i demorèri pas que 3 oras, ai bravament enveja d'i tornar. Existís un meetic basc? Cossí se ditz en vasco"Cerqui mascle basc per me far visitar Bilbao e tota sa basquitud"? Ai totjorn fantasmat suls mascles basques: lo costat musclat e con testut, lo costat exotic de la lenga que comprenèm pas? Sai pas tròp. Aquò dich, de mascles que te fan frenir los tetons ne veguèri pas gaire a Bilbao... benlèu perque ploviá o en causa de l'Antisurfaire que me los fasiá ja frenir de son polit risolet.

E finala, çò que me pivèlet a Bilbao, èra que lo mond, coma ploviá ( vos ai ja dich que ploviá?) e ben t'avián totes un bòb impermeable, ò puta, quina invencion! ne vòli un!!! Lo bòb, lo meti l'estiu, mas se ara ne podèm metre l'ivèrn quand plòu, es lo bon gost vestimentari assegurat tota l'annada!  

3 comentaris:

  1. Que de legir , Bilbaò es pas gaire gauchosa. benlèu la pluèja e las nivols qu'avem aici.
    Mas que lo bob , reverta un pauc lo casc germanic non?
    Prepausi lo parapluèja florit.
    E una polida annada a Melanie e sa familha

    ResponElimina
  2. A Mumbai ([Bombay] Índia) las entradas del metro son semblablas…

    ResponElimina

Mercé :)