dimecres, 19 de gener del 2011

Qu'es aquò e qué ne fau?

Ai crompat d'aquò:
1) Cossí s'apèla? (en occitan, en francés e autras lengas civilizadas)
2) Cossí lo prepari? (a la vapor, aquò farà?)
3) De qué me conselhatz coma preparacion?

24 comentaris:

  1. Ben de "navets" (francès), sas, un legum que la mametas n'escampavan dins la sopa ! Se pòt manjar tanben amb de carn, de rit exactament, mas ieu trapi pas aquò terrible !

    ResponElimina
  2. ... e te conselhi en sopa amb un troç de lard ! ;-)
    A la vapor :-((

    ResponElimina
  3. En çò nòstre se manja tanben crud amb òli e vinagre. Me pensi qu'es mai bonicòt que non pas cuèch... O alara cal far un guit als naps. Qu'aprofièches !

    ResponElimina
  4. Ieu ne crompe pas jamai, de naps... Levat per un bolhit. Mas, un jorn, dins un restaurant de luxe (ai una amiga rica que li fa plaser de convidar sos amics dins de 3 estelas), ne mangère en carpaccio. Èra bon. Rai que tot es bon dins aquelses ostals mas bon...

    ResponElimina
  5. En Lemosin disem la raba. Qu'es un pais de raba lo Lemosin. Ente ne'n botar ? Dins lo bulit, dins la sopa, ... Enfin, dins tots los plats ente n'i a de las racinas, de las pomas, ... Pense que fau pas ne'n minjar tot sol, fau 'n'autra leguma. Chaul, racinas, pomas, rabas emb un bocin de charn... Dins la garbura, pense maitot. N'i a una autra leguma plan semblanta qu'es lo rutabaga (qu'es pusleu irange). Mesma utilizacion.

    Coma sei dins una AMAP, emai en Lemosin, ne'n avem plan suvent dins lo panier.

    ResponElimina
  6. Ieu, ne crompi un o dos quand fau la sopa, e la fau per una setmana !
    – tres carròtas,
    – tres pòrres bèls (per aver de verd)
    – dos naps
    – dos o tres patanas
    – pebre
    – sal

    e abans tota causa un culhièr d'òli d'oliva de segur…

    tot aquò copat menut
    o per los qu'aiman pas los trocicòts, bocinòts, etc. passat a la molineta o al robòt de cosina.


    Quand èrei jovenòt me sembla que manjàvem los naps o las rabas cruds en los trempant dins l'òli – èra en Losera.

    ResponElimina
  7. occitan:nap
    anglés : turnip
    catalan : nap
    castelhan : nabo
    irlandés : tornapa
    italian : navone
    portugués : nabo
    romanés : nap
    se ne cresi los diccionaris…

    ResponElimina
  8. Bon, vòli pas que contunhètz de pensar que sabiái pas de qu'èra un nap. Mas a la botiga, i aviá pas marcat "Nap" (nimai "navet"). O aguèsse sachut, los auriái daissats a la botiga LÒL

    Mameta Andrieu: m'agrada pas quand i a de bocinòts dins la sopa. E la fas per tota la setmana? E demòra bona?

    Bon, ai pas de guit dins mon congelator, doncas serà sens guit.
    La sopa, aquò m'agrada fòrça en cò dels autres mas pas en cò mieu. Doncas, vau ensajar crus o cuèch a la vapor. S'es pas bon, metrai d'espécias especialas.
    En tot cas, mercés a totes :)

    ResponElimina
  9. Del moment que i metes pas que los legums e que la ssrras dins lo refrigedor/refrigerator demòra bona.
    Aimi los bocinòts, trociquets mas deven èsser pichons…
    Per ieu es un biais de manjar legums si que non soi pas tròp fòrt ; seriái mai un carnassièr mas a mon atge – venerable – me dison que cal far mèfi !

    ResponElimina
  10. Mameta Andrieu: a l'aligòt que me deves convidar a Estivada (se per cas aviás oblidat), manjaràs ton aligòt, mas la saucissa me la donaràs! Es per ta santat! :))))

    ResponElimina
  11. Dempuèi ièr, sosque quicòm : "La sopa, aquò m'agrada fòrça en cò dels autres mas pas en cò mieu." E ben ieu tanben. Vertat.

    ResponElimina
  12. Maïtea la lemosina20/1/11 13:29

    Son de las raiças ròsas, de las rabas per restar dins la lingua blosa. Aquò es de la nuritura per las vachas. N'autres los umans, las minjam 'quela raiça dins la sopa, 'na purèia. Tota sola cuechvaporisada, subretot p'ita, pourrias ne pas ne'n tòrnar dau meschent gost.

    ResponElimina
  13. Quequejaire20/1/11 15:26

    Nap o "arraba" a noste. Que deu estar lo noste costat "lemosin", en Bearn...
    Que te'n pòs hicar hens lo borrit, com ac an tots dit ací.
    O hens la garbura, mes un, sonque, a tot còp.
    Aquiu, s'èi plan comptat, que n'as tà 9 còps...

    Vertat que balha gost a la sopa, mes quan èri petit, que'm hesè dòu d'i càder dessús, per'mor que semblava a ua patata (lo legumi preferit deus mascles, ndlr) mes ne m'agradava (ni bitara tanpòc) pas briga.

    L'arraba, (lo nap), qu'ei lo legumi mei puta, mei traïdor qui conèishi.

    ResponElimina
  14. Mameta Andrieu: nos convidas a la Patricia e a ieu per manjar ta sopa?

    KKJ e Maité: Esperatz, parlarai de la resulta dins la cosina...

    ResponElimina
  15. "L'arraba, (lo nap), qu'ei lo legumi mei puta, mei traïdor qui conèishi."

    Oc-es qu'es verai quò ! "Ten, un bocin de poma de terra ! Ah non... qu'era de la raba..." :-/

    Per far la diferéncia, ai un metòde : fau 'poiar dessus doçament e si n'i a de la sauça, de l'aiga que suert qu'es un bocin de raba...

    E pas cuech a la vapor ! Malaürosa !

    Per pas minjar de saucissa tròp grassa, qu'es pus bon per la Mela nuòva, te conselhe l'eltzekaria, 'na mena de garbura basca :

    http://www.gastronomiavasca.net/recipes/recipe?id=1375

    http://saveursdespyrenees.20minutes-blogs.fr/archive/2009/06/28/eltzekaria.html

    ResponElimina
  16. Los naps que son longs e blancs son melhors. Aqueles ròses son sovent un chic desagradius.
    Vaqui cossi los fau en sopa :
    Fas rossir una cèba
    Botas de "courgettes" e los naps, mai d'aiga.
    Aprèp coire, o molinas tot.
    La pichòta aquò li agrada plan (cal commençar d'ora !)

    ResponElimina
  17. Qunte rambalh per nòu naps...

    ResponElimina
  18. La noiridura es la preocupacion mager daus occitans... aura qu'es segur :-D

    ResponElimina
  19. Patricia: n'i a pas 9, n'ai un parelh de quilòs....

    ResponElimina
  20. La preocupacion màger n'es pas de minjar naps mès la Mela qu'a rason de crompar de legums de sason e non pas de corgetas/cogetas/cocordas (?) qu'es pas lo periòde ara.
    Tà la sopa, a còps, que i meti corgetas e api…
    Que's ditz que los Anglés minjan tà víver (subervíver) e que los Francés viven entà minjar !

    ResponElimina
  21. Mameta Andrieu: m'agrada quand me dises qu'ai rason.
    Ai legit dins Femme aCtuelle que val mai manjar las causas crudas, aital, sèrvan las vitaminas. Alara, ta sopa, que la manjas per ta santat, ben valdriá mai que te faguèsses un gaspacho!

    Los Angleses: bican pas, manjan pas. Petan al mens?

    ResponElimina
  22. La Vièlha28/1/11 0:58

    Dimarç amb LaBèlaValenta que sai pas cossí li dises ara, anèrem manjar a un pichon restaurant que fa que de veirinas tras que bonas e mangèrem de naps amb de canèla, èra bon. Pas mens sabes que per ieu lo melhor endrech per de naps es en cò dels vesins. Gausèrem pas li demandar la recepta doncas sabèm pas se fa còire los naps dins d'aiga amb un pauc de canèla o se apond la canèla un còp que son cuèches -me semblèt que non.

    ResponElimina
  23. Prosper Inné28/1/11 20:54

    Arribi aprèp la batalha, mai espèri que leis as pas manjar autrament que dins un couscous. Lo solet biais de manjar de raba es dins lo couscous, ansín pren lo gost de ce que ven a costat, e ven comestibla. Si que non, es dégueulasse.

    ResponElimina

Mercé :)